Publicat pe 11th May 2017 @ 12:11 PM
I. Întrebări frecvente despre ionizatoare
De ce are uneori apa un miros?
Apa cu care se alimentează aparatul, chiar dacă este potabilă poate avea un conținut variabil de săruri minerale, substanțe chimice (folosite la potabilizarea apei) și/sau gaze dizolvate. Sistemul de filtrare al aparatului este conceput pentru a face față unei cantități standard de asemenea substanțe. Uneori, atunci când aceste cantități de substanțe și/sau gaze sunt mai mari decât cele obișnuite, mineralele reacționează cu componentele filtrante emanând un miros.
Ca regulă generală, dacă nu ați utilizat aparatul o perioadă mai lungă de 8 ore, atunci când îl porniți, lăsați apa să curgă aproximativ 1 minut în modul Apă Purificată (Clean Water sau Purified Water), pentru a se elimina toată apa care a stat în aparat în această perioadă. Dacă durata de neutilizare este mai îndelungată (mai mult de o zi), înainte de a porni aparatul lăsați apa rece să curgă la robinet aproximativ 1-2 minute și verificați ca apa să fie curată (să nu fie murdară, cu rugină etc.). Dacă aveți un sistem de prefiltrare, extindeți durata de curgere a apei cu 2-3 minute pentru a se elimina toată apa stătută și din aceste cartușe filtrante. După aceea lăsați aparatul să funcționeze aproximativ 2-3 minute în modul Apă Purificată (Clean Water sau Purified Water).
Mineralele prezente în apă
Ca – calciul – se găsește în apă în mod natural. Apa de mare conține aproximativ 400 ppm calciu. Unul dintre principalele motive pentru abundența calciului în apă este prezența sa naturală în scoarța terestră. Calciul este, de asemenea, o componentă a coralilor. Râurile conțin în general 1-2 ppm calciu, dar în zonele calcaroase râurile pot conține concentrații de calciu de până la 100 ppm. În apă calciul este prezent în special sub formă ionică - Ca2+, dar poate să apară și sub formă de CaOH+ sau hidroxid de calciu Ca(OH)2, sau CaSO4 în apa de mare. Calciul este un factor determinant al durității apei și funcționează de asemenea ca stabilizator de pH datorită calității lui detamponare. Calciul oferă de asemenea apei un gust mai bun.
Calciul se găsește în apă în mod natural și proveni din dizolvarea rocilor cum ar fi calcarul, marmura, calcitul, dolomitul, gipsul, fluoritul și apatitul. Calciul este un factor determinant de duritate a apei, pentru că el poate fi găsit în apă ca sub forma de soluție ionică de Ca2+.
Calciul este un mineral alimentar care este prezent în corpul uman într-o cantitate de aproximativ 1,2 kg. Fosfatul de calciu împreună cu vitamina D sunt necesare pentru creșterea oaselor și a dinților. Calciul este de asemenea prezent în țesuturile musculare și în sânge. Calciul este necesar pentru dezvoltarea membranelor celulare, pentru diviziunea celulară și este parțial responsabil de contracțiile musculare și coagularea sângelui.
Persoanele cu probleme renale cronice trebuie totuși să consulte un medic specialist și să își monitorizeze nivelul de calciu din sânge.
Ca (calciul), Mg (magneziul), Na (sodiul), Ka (potasiul) și alte substanțe care se găsesc în alimente și în apă sunt, atunci când se găsesc în cantități optime, deosebit de bune pentru sănătate.
În apa alcalină plutesc bucățele albe. Ce sunt acestea?
Apa de la rețeaua de alimentare cu apă curentă sau de la puțul de la care alimentați aparatul conține minerale. Bucățelele albe care plutesc în apa alcalină sunt aglomerări de calciu, magneziu și alte minerale din apă care s-au depus pe electrozi și apoi s-au desprins de pe aceștia. Deși arată ca niște substanțe străine consumul acestor substanțe nu este dăunător și nu reprezintă nici un pericol. Pentru a înlătura acest fenomen urmați procedura de curățare a ionizatorului. La finalul acestei proceduri creșteți debitul la valoarea maximă admisă de aparat și lăsați apa să curgă 3-4 minute pentru a desprinde și a elimina aceste depozite de pe electrozi și tuburile interioare. În timp ce curge apa îndoiți de câteva ori tubul flexibil pentru a desprinde depunerile de pe acesta.
Pe pereții vaselor și paharelor în care pun apă alcalină apar depuneri albe sau maronii. Ce sunt acestea?
Apa de la rețeaua de alimentare cu apă curentă cu care alimentați aparatul conține minerale. Depunerile de pe pereții vaselor sunt depuneri de piatră. Arunci când mineralele se depun pe pereții vaselor din aluminiu sau de aluminiu anodizat, ele devin maronii și mai greu de îndepărtat. Pe cât posibil, vă rugăm să nu folosiți recipiente din aluminiu sau aluminiu anodizat.
Pentru curățarea depunerilor de piatră pe recipientele și paharele în care ați ținut apa alcalină turnați în acestea o soluție din oțet și apă caldă (1:1) sau o soluție de sare de lămâie cu apă caldă (100 g sare de lămâie la 500 ml apă caldă). Lăsați această soluție să acționeze 8-10 ore. Curățați interiorul recipientelor cu o lavetă sau un burete și apă caldă. Puteți folosi eventual și un detergent de vase ușor abraziv. La final clătiți bine vasele cu apă rece.
De ce apa alcalină este uneori alburie?
Ceața alburie care apare în apa alcalină este formată din microbule de gaz (hidrogen) eliberate în urma ionizării apei și nu ridică nici o problemă. Dacă lăsați apa să stea pentru o vreme, ceața alburie va dispărea.
Poate fi folosită apa alcalină pentru a lua medicamente?
Apa alcalină este destinată mai mult pentru consumul zilnic și folosirea la gătit decât pentru a lua medicamente. Ministerul japonez al Sănătății, Muncii și Bunăstării a dat următoarele indicații:
Nu luați medicamente cu apă alcalină
Nu beți apă alcalină dacă aveți aclorhidrie (lipsa secreției gastrice) sau hipocorhidrie (diminuarea secreției gastrice)
Cum influențează calitatea apei de alimentare performanțele ionizatorului și calitatea apei produse?
Calitatea apei cu care se alimentează ionizatorul influențează performanțele acestuia și calitatea apei alcaline și a apei acide produsă de acesta. De exemplu, dacă apa de la rețeaua de alimentare este prea săracă în minerale (Ca, Mg) – apa este moale, sau dacă apa provine dintr-un sistem de filtrare prin osmoză inversă sau dintr-o instalație de dedurizare) sau este prea bogată în bioxid de carbon, limita superioară a pH-ului poate scădea (adică nu se ating nivelele de alcalinitate sau aciditate dorite sau specificate în caracteristicile aparatului). Dimpotrivă, dacă apa de la rețea conține o cantitate excesivă de minerale (este o apă dură), poate fi afectat gustul, apa alcalină produsă poate avea un pH mai ridicat decât cel afișat și pot apare depuneri masive de piatră în aparat. De asemenea, dacă apa conține cu preponderență ioni de calciu (Ca2+) și magneziu (Mg2+) și are un conținut scăzut de ioni de clor (Cl-), carbonați (CO32-) și sulfați (SO42-) atunci ionizatorul produce apă alcalină dar nu poate produce apa acidă la parametrii specificați în caracteristicile tehnice. Pentru a putea produce apă acidă trebuie adăugată sare de bucătărie pentru a mări nivelul de ioni de Na și Cl, iar pentru a produce apă alcalină trebuie adăugată sare de calciu.
Cum influențează debitul apei performanțele ionizatorului și calitatea apei produse?
Debitul apei poate influența și el calitatea apei. La aceleași setări ale ionizatorului, dacă debitul apei este prea mare, aceasta va trece mai repede prin camera de ionizare și valoarea pH-ului va scădea în cazul apei alcaline, respectiv va crește în cazul apei acide (performanțele ionizatorului scad). Dacă debitul de apă scade, aceasta trece mai lent printre electrozii camerei de ionizare și valoarea pH-ului va crește în cazul apei alcaline, respectiv va scădea în cazul apei acide (performanțele ionizatorului cresc). Verificați în mod regulat ca debitul maxim al apei să fie cel indicat în specificațiile tehnice ale ionizatorului de apă.
II. Întrebări legate de aparate
Performanțele ionizatorului de apă și valorile pH-ului și ORP-ul sunt mereu aceleași?
Calitatea apei alcaline precum și valorile pH-ului și ORP-ului pot varia de la o regiune la alta datorită surselor diferite de apă. În cazurile în care apa are un exces de minerale poate fi afectat gustul sau apa alcalină poate avea un pH mai ridicat decât cel afișat. Dacă apa nu conține sărurile necesare pentru obținerea apei acide, atunci pH-ul apei acide poate fi mai mare decât cel afișat. Valorile indicate în toate specificațiile tehnice ale tuturor aparatelor, indiferent de marcă, sunt valorile obținute în fabrică, cu sursa de apă locală.
Care sunt diferențele între celulele de ionizare ale diverselor companii?
Majoritatea electrozilor ionizatoarelor sunt fabricați titan electroplacați cu platină.
Numărul de electrozi (de aceeași formă și dimensiuni) din celulele de ionizare influențează doi parametri ai ionizatorului: debitul maxim de apă pe care îl poate prelucra ionizatorul și plaja pH-ului apei obținute (valorile minime și maxime).
Cu cât numărul de electrozi este mai mare, cu atât debitul prelucrat este mai mare și plaja pH-ului este mai largă. De exemplu:
|
3 electrozi (plăci) |
7 electrozi (plăci) |
Debit maxim |
1 - 1.5 litri/min |
2.5 – 3 litri/min |
pH minim |
4.2 |
3.4 |
pH maxim |
10.2 |
11.5 |
Există în acest moment 3 tipuri de electrozi:
Toate ionizatoarele, indiferent de tehnologia utilizată la fabricarea electrozilor, produc apă alcalină de calitate, cu o valoare a pH-ului de cel puțin 9.8.
Pot folosi ionizatorul de apă cu un sistem de filtrare prin osmoză inversă (RO)?
Sistemul de filtrare prin osmoză inversă înlătură practic toate mineralele din apă. Ionii de minerale stau la baza ionizării apei. Pentru a folosi ionizatorul după sistemul de osmoză inversă trebuie să adăugați un cartuș de remineralizare astfel încât TDS-ul să fie minim 50.
De ce picură apă din ionizator?
În cazul ionizatoarelor cu montaj deasupra chiuvetei apa rămasă în interiorul aparatului tinde să se scurgă pe unul din cele două furtunuri (în general pe cel situat în partea inferioară a aparatului). Verificați ca robinetul derivator al apei să fie complet închis. După câteva minute apa nu va mai picura. Dacă continuă să picure, contactați departamentul de service.
De ce nu curge apa din ionizator?
Pot fi două cauze:
Cum se curăță aparatul?
De ce valorile măsurate ale pH-ului nu coincid cu cele indicate de aparat?
pH-ul indicat de aparat este estimat pentru debitul apei de 1 l/min indicat pe afișajul aparatului și pentru o apă cu un TDS cel puțin 80.
III. Operațiuni de întreținere
Pentru o exploatarea în condiții optime a ionizatoarelor și pentru a elimina posibilitatea de contaminare a apei cu bacteriile care se pot dezvolta în tubul flexibil al ionizatorului, se recomandă efectuarea periodică a următoarelor operațiuni de întreținere:
La 3-4 zile:
La 2 săptămâni:
La fiecare 1-3 luni – în funcție de duritatea apei, sau dacă debitul de apă de la ieșire este foarte scăzut:
IV. Analize microbiologice
În cazul în care doriți să faceți analiza microbacteriologică a apei, înainte de recoltarea mostrei de apă efectuați procedura de curățare de la punctul III.2, pentru a curăța tubul flexibil de la care se recoltează apa de eventualele plăci bacteriene care s-ar putea forma în interiorul acestuia.
Rezultatele negative ale testelor bacteriologice sunt datorate în cea mai mare parte din cauza nerespectării procedurilor de prelevare și transport a mostrelor de apă. De aceea vă rugăm să vă asigurați că tehnicianul care face prelevarea probelor de apă respectă următoarele proceduri:
Recipiente destinate analizelor microbiologice şi capacele de închidere trebuie să reziste la temperaturi ridicate de sterilizare (circa 160°C).
În timpul sterilizării sau păstrării probelor, materialele din care sunt făcute recipientele nu trebuie să producă sau să elibereze substanţe chimice toxice sau de natură să inhibe viabilitatea microorganismelor sau să stimuleze creşterea lor.
Pentru determinările de rutină sunt suficiente flacoane de sticlă de circa 300-500 ml.
Recipientele pentru determinarea caracteristicilor microbiologice – se spală succesiv cu apă, detergent, apă şi apă distilată, apoi se clătesc cu acid azotic, apă şi apă distilată, în scopul eliminării eventualelor urme de metale grele şi cromaţi. Înainte de sterilizare se adaugă 1 ml soluţie 0,5% tiosulfat de sodiu la fiecare 100 ml probă.
Tehnicianul va asigura prelevarea de probe în condiții aseptice, cu mâinile curate (spălate cu apă și săpun și dezinfectate) sau folosind mănuși de protecție sterile.
În timpul umplerii recipientului, nu se va atinge cu nimic (degete, pământ, marginea robinetului etc.) interiorul orificiului de deschidere şi dopul recipientului.
Se deschide robinetul şi se lasă să curgă apa aproximativ 5 minute.
Se închide robinetul şi se flambează cu flacăra unei lămpi de gaz (dacă este robinet metalic) sau se dezinfectează prin imersarea robinetului într-o soluţie pe bază de clor (5-10 % m/m), hipoclorit (1g/l) sau etanol (70%).
Umplerea recipientelor se va face fără clătirea acestora.
După prelevare, se închide imediat recipientul steril cu capacul sau dopul acestuia, fără a atinge marginile sau interiorul acestora.
Se completează fișa de prelevare.
Probele trebuie transportate la laborator în decurs de 2 ore după colectare, într-un ambalaj care asigură o temperatură izotermă de 2-5 °C (de ex. ladă frigorifică).
În conformitate cu documentul ISO / DIS 7218, analiza microbiologică trebuie să înceapă cât mai curând posibil, după primirea în laborator (timpul maxim de conservare este de 6 ore la 2-5 °C - conform STAS 3001).