Publicat pe 28th Aug 2015 @ 3:07 PM
Indiferent de modelul de deshidrator pe care îl aveți, deshidratarea se va face cel mai bine la 57ºC.
Ghid pentru deshidratarea fructelor
Alimentul |
Prepararea |
Textura alimentului deshidratat |
Timpul de preparare |
|
Mere |
Tăiaţi, scoateţi miezul şi tăiaţi în felii sau rondele de 5-6 mm grosime. |
Moale |
7 – 15 ore |
|
Caisele |
Spălaţi, tăiaţi în jumătăţi, feliaţi şi îndepărtaţi sâmburele. Presaţi caisa cu miezul în jos. |
Moale |
20 – 28 ore |
|
Bananele |
Decojiţi şi tăiaţi în felii de 3 mm grosime. |
Tare |
6 – 10 ore |
|
Fructe de pădure |
Lăsaţi-le întregi. În pieliţele ceruite ale fructelor de pădure vor apărea microfisuri. |
Tare |
10 – 15 ore |
|
Cireşele |
Îndepărtaţi sâmburii şi codiţele. Tăiaţi-le în două şi puneţi-le cu miezul în jos. Vor arăta ca stafidele, aveţi grijă să nu le deshidrataţi prea tare. |
Tare şi lipicios |
13 – 21 ore |
|
Afine |
Acelaşi procedeu ca la fructele de pădure. |
Moale |
10 – 12 ore |
|
Smochine |
Spălaţi-le şi îndepărtaţi părţile lovite dacă este necesar, tăiaţi-le în patru şi împrăştiaţi-le într-un strat gros cu pieliţa în jos. |
Moale |
22 – 30 ore |
|
Struguri |
Spălaţi, îndepărtaţi sâmburii şi tăiaţi strugurii în jumătăţi, puneţi-le cu pieliţa în jos. Pretratarea prin albire va reduce procesul de deshidratare cu 50%. |
Moale |
22 – 30 ore |
|
Nectarine |
Spălaţi, scoateţi sâmburele şi pieliţa. Tăiaţi în felii de 10 mm, puneţi-le cu miezul în sus. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Piersici |
Spălaţi, scoateţi sâmburele şi decojiţi de pieliţă dacă doriţi. Tăiaţi în felii de 5-6 mm. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Pere |
Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi sâmburii, tăiaţi în felii de 5-6 mm sau tăiaţi para în 4. |
Moale |
8 – 16 ore |
|
Curmale japoneze |
Spălaţi, îndepărtaţi pieliţa şi căpăcelul acesteia. Tăiaţi în felii de 5-6 mm. |
Tare |
11 – 19 ore |
|
Ananas |
Decojiţi, îndepărtaţi miezul lemnos şi pieliţele. Tăiaţi în felii de 5-6 mm sau baghete. |
Moale |
10 – 18 ore |
|
Prune |
Spălaţi, tăiaţi în două, îndepărtaţi sâmburele şi presaţi pruna pentru ca o suprafaţă mai mare să intre în contact cu aerul |
Tare |
22 – 30 ore |
|
Rubarbe |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm lungime. |
Tare |
6 – 10 ore |
|
Căpşuni |
Spălaţi, tăiaţi căpăcelul şi feliaţi căpşuna, aceasta trebuie să aibă o grosime de 5-6 mm. |
Tare şi crocant |
7 – 15 ore |
|
Pepene galben |
Decojiţi pepenele, îndepărtaţi seminţele şi tăiaţi-l sub formă de baghete. |
Tare şi lipicios |
8 – 10 ore |
Pentru mâncare vegană şi alimente proaspete folosiţi 40,5 º C/ timpul de deshidratare poate fi prelungit.
Ghid pentru deshidratarea legumelor
Alimentul |
Prepararea |
Textura alimentului deshidratat |
Timpul de preparare |
Sparanghel |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm. |
Fragil |
5 – 6 ore |
Boboase, verdeţuri sau ceruite |
Spălaţi, îndepărtaţi capetele şi tăiaţi în bucăţi de 2,5 cm, sau în stil franţuzesc. |
Fragil |
8 – 12 ore |
Sfeclă |
Îndepărtaţi coaja şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm sau în cubuleţe de 3 mm. |
Tare |
8 – 12 ore |
Brocolli |
Spălaţi, rupeţi în bucheţele de 5-6 mm. Lăsaţi-le la scurs înainte de a le băga la deshidrator. |
Fragil |
10 – 14 ore |
Varză |
Spălaţi, grupaţi/tăiaţi în fâşii de 3 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Morcovi |
Spălaţi, tăiaţi extremităţi-le şi dacă doriţi curăţaţi de coajă. Tăiaţi în cuburi sau rondele de 3 mm. |
Tare |
6 – 10 ore |
Țelină |
Spălaţi bine, îndepărtaţi tulpinile şi tăiaţi în rondele de 5-6 mm grosime. |
Tare |
3 – 10 ore |
Porumb |
Decojiţi porumbul, curăţaţi-l de mătase şi daţi-l printr-o baie de aburi fierbinţi şi împrăştiaţi boabele în tava deshidratorului. În timpul uscării mai întoarceţi boabele din când în când. |
Fragil |
6 – 10 ore |
Castravete |
Spălaţi şi tăiaţi în felii groase de 3 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Vânătă |
Spălaţi, decojiţi şi tăiaţi în felii groase de 5-6 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Verdeţuri |
Spălaţi bine verdeţurile, îndepărtaţi sâmburii dacă este nevoie şi împrăştiaţi-le în tava deshidratorului, fără ca acestea să fie lipite între ele. Pentru o mai bună deshidratare mai întoarceţi-le din când în când. |
Fragil |
3 – 7 ore |
Ciuperci |
Spălaţi-le şi ştergeţi-le cu o cârpă umedă. Tăiaţi-le în felii de 9-10 mm grosime pe de-a lungul ciupercii. Împrăştiaţi-le în tava deshidratorului într-un singur strat. |
Tare |
3 – 7 ore |
Bame |
Spălaţi-le, decojiţi-le şi tăiaţi-le în felii de 5-6 mm grosime. |
Tare |
4 – 8 ore |
Ceapă |
Decojiţi ceapa, tăiaţi-o în felii groase de 5-6 mm sau în inele de 3 mm grosime. Uscaţi-o la temperatura de 63 ºC. |
Tare |
4 – 8 ore |
Păstârnac |
Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii groase de 9-10 mm. |
Fragil/greu |
7 – 11 ore |
Mazăre |
Scoateţi boabele de mazăre din păstaie, spălaţi-le bine, daţi-le printr-o baie de aburi fierbinte până ce acestea încep să se încreţească. Uscaţi-le apoi cu un prosop de hârtie şi introduceţi-le în deshidrator. |
Fragil |
4 – 8 ore |
Ardei |
Îndepărtaţi codiţa, seminţele şi partea albă din interiorul ardeiului. Spălaţi şi ştergeţi încet ardeii. Tăiaţi în bucăţi, rondele sau fâşii groase de 5-6 mm. |
Tare |
4 – 8 ore |
Porumb pentru floricele |
Spălaţi coceanul, îndepărtaţi boabele de porumb după ce s-au uscat foarte bine. |
Scorojit |
4 – 8 ore |
Cartofi |
Folosiţi numai cartofi proaspeţi, spălaţi-i bine şi băgaţi-i într-o baie de aburi pentru 5 – 6 minute. Tăiaţi-i în stil franţuzesc, în felii groase de 5-6 mm sau în rondele groase de 3 mm. |
Fragil/tare |
6 – 14 ore |
Dovleac |
Tăiaţi în mai multe bucăţi şi îndepărtaţi seminţele. Băgaţi-le într-o baie de aburi sau în cuptor până ce feliile devin moi. Îndepărtaţi coaja, iar pulpa introduceţi-o în blender până ce aceasta devine piure. Folosiţi hârtie pentru prăjituri, rulând-o în aceasta şi lăsaţi-o până ce se usucă, apoi introduceţi dovlecelul în deshidrator. |
Tare |
7 – 11 ore |
Bostănei de vară galbeni |
Spălaţi, decojiţi dacă doriţi şi tăiaţi în felii de 5-6 mm grosime. |
Tare |
10 – 14 ore |
Roşii |
Spălaţi şi îndepărtaţi codiţa. tăiaţi în felii groase de 5-6 mm. Pentru roşii cherry, sau roşii mici tăiaţi-le în două şi aşezaţi-le în tava deshidratorului cu miezul în sus. |
Tare/ fragil |
5 – 9 ore |
Napi |
Decojiţi şi tăiaţi în felii de 9-10 mm grosime. |
Fragil |
8 – 12 ore |
Dovleac |
Spălaţi şi tăiaţi în bucăţi. Treceţi dovleacul printr-o baie de abur fierbinte sau introduceţi-l la cuptor până ce devine mai fraged, mai moale. Introduceţi miezul la blender până ce devine un piure, rulaţi conţinutul într-o foaie de hârtie Paraflexx specială, folosită la uscarea alimentelor. |
Tare |
7 – 11 ore |
Igname (cartofi dulci) |
Spălaţi ignamele, treceţi-le printr-o baie de aburi fierbinţi până ce acestea devin fragede şi tăiaţi-le în felii groase de 5-6 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Dovlecei (Zucchini) |
Spălaţi dovlecelul şi tăiaţi-l în felii groase de 5-6 mm sau sub formă de chipsuri groase de 3 mm. |
Fragil |
7 – 11 ore |
Pentru mâncarea vegană şi alimente proaspete folosiţi 40,5 ºC/ timpul de deshidratare poate fi prelungit.